Disc component Not Showing Properly in iPAD Pro build

Avatar
  • updated
  • Under Review

I created a Disc component and save it as prefab which would be loaded at runtime. I saw there was a instance material in the prefab.

When I hit the play in editor mode, everything works good and disc component is able to show correctly. However, if I build it into the iPAD iOS build, the runtime loaded prefab instance is not showing any disc graphics.

Then, I did another test. I put a Disc gameobject in the scene which is not loaded at runtime. It is already created in the scene. I build that into the iPAD iOS, the runtime loaded prefab is able to display now. Do you have any idea what is causing the problem?

Reporting a bug? please specify Unity version:
2020.3.24f1
Reporting a bug? please specify Shapes version:
4.1.1
Reporting a bug? please specify Render Pipeline:
URP
Avatar
Freya Holmér
  • Under Review

did you get any errors at runtime or anything that might indicate what went wrong?

and is the material itself null or does it have a material that happens to be invisible?

Avatar
yoonack

I didn’t get any error from the editor nor Xcode, it just that material is invisible. It was ok in editor even without creating any disc component. It doesn’t show anything if I create it runtime in iPad


Avatar
Freya Holmér

Does the same thing happen when you aren't using any custom render state settings? in other words, you use default values for stencil/depth/offset etc (any blend mode is fine).

This should make it use a material asset in the project instead of an instantiated material, the name of the material should visibly change once you're back to default render state values, or you can try creating a prefab with the default state of a disc

Avatar
yoonack

If I don't use custom render state setting, the disc shows up properly. I think it has something to do with the generated instance material.